A. Piasecka 727-538-4171 – Artykuły Prasowe 6-7/2017

A. Piasecka 727-538-4171 – Artykuły Prasowe

Polski Adwokat w Tampa Bay na Florydzie, mecenas Agnieszka Piasecka, jest autorką licznych artykułów prasowych o tematyce prawniczej na łamach polskiej prasy w Tampa Bay. Artykuły Agnieszki Piaseckiej publikowane są regularnie na łamach Biuletynu Polskiego Centrum im. Jana Pawła II oraz Białego Orła.

Poniżej artykuł autorstwa Agnieszki Piaseckiej opublikowany na łamach Biuletynu Polskiego Centrum im. Jana Pawła II czerwca / lipca 2017, zatytułowany: Obywatelstwo USA i Prawo Imigracyjne – Odpowiedzi na Pytania Czytelników

https://polishcenterfl.org/sites/polishcenterfl.org/files/attachments/biuletyn1706.pdf

“Obywatelstwo USA i Prawo Imigracyjne – Odpowiedzi na Pytania Czytelników

Po publikacji moich poprzednich artykułów na temat obywatelstwa USA oraz prawa imigracyjnego, otrzymałam wiele pytań od czytelników. Odpowiedzi na wybrane pytania czytelników zamieszczam poniżej.

Kiedy mogę zacząć ubiegać się o obywatelstwo USA?

Emigranci mogą zacząć ubiegać się o obywatelstwo USA już po trzech latach od daty uzyskania zielonej karty na bazie małżeństwa z obywatelem USA (jeżeli małżeństwo to wciąż trwa) lub, w pozostałych przypadkach, po pięciu latach od uzyskania zielonej karty.

Co potrzebne jest aby złożyć podanie o obywatelstwo?

Aplikanci muszą wypełnić odpowiedni formularz, skompletować odpowiednie dokumenty towarzyszące oraz uiścić opłatę, która obecnie wynosi $ 640.00 plus $ 85.00 za pobranie odcisków palców. Niektórzy aplikanci mogą być zwolnieni z obowiązku pobrania odcisków palców.

Jakie dokumenty potrzebne są do ubiegania się o obywatelstwo?

Lista dokumentów zależy od indywidualnej sytuacji aplikanta. W razie wątpliwości należy skonsultować się z doświadczonym adwokatem imigracyjnym. Aplikanci będą musieli zgromadzić oryginały lub certyfikowane kopie wszystkich wymaganych dokumentów, które będą musieli przynieść ze sobą na interview. Nie zalecam wysyłać oryginałów dokumentów wraz z początkowym podaniem, wystarczy bowiem wysłać czytelne kopie. Oryginały należy zachować i mieć ze sobą podczas interview.

Gdzie należy wysłać podanie o obywatelstwo?

Podanie o obywatelstwo wraz z opłatą, kompletem dokumentów oraz zdjeciami należy wysłać do placówki urzędu imigracyjnego, tzw. „USCIS Lockbox Facility”, właściwej dla miejsca zamieszkania aplikanta. Informację co do tego, która placówka jest właściwa dla miejsca zamieszkania aplikanta można uzyskać online lub telefonicznie od urzędu imigracyjnego (USCIS).

Czy mogę poprosić kogoś o pomoc w wypełnieniu formularza?

Tak. Formularz może być wypełniony przez osobę trzecią, tzw. „Preparer”. Aplikant może też skorzystać z pomocy tłumacza. Aplikant musi jednak własnoręcznie podpisać formularz, nawet jeśli wypełniony był on przez kogoś innego. W razie wątpliwości najlepiej skorzystać z pomocy prawnika posiadającego wiedzę i kwalifikacje, które zapewnią poprawne wypełnienie podania.

Czy mogę uzyskać pomoc w przypadku, gdy jestem niepełnosprawny?

Tak. Urząd imigracyjny oferuje placówki przystosowane specjalnie dla osób niepełnosprawnych na wózku inwalidzkim. Dostępne są również usługi tłumacza dla osób głuchoniemych oraz inna pomoc dla osób niepełnosprawnych. Osoba niepełnosprawna ubiegająca się o pomoc powinna to zgłosić w podaniu o obywatelstwo.

W jaki sposób i kiedy należy uiścić opłatę za podanie o obywatelstwo?

Opłatę należy przesłać wraz z podaniem w formie czeku osobistego lub „money order” płatnego do Department of Homeland Security. Nie należy wysyłać gotówki.

Jak długo czeka się na rozpatrzenie podania o obywatelstwo?

Czas oczekiwania na rozpatrzenie aplikacji zależy od ilości podań rozpatrywanych w danym okresie przez placówkę urzędu imigracyjnego i może potrwać kilka miesięcy lub dłużej.

Czy muszę zgłosić się na pobranie odcisków palców?

Tak. Dla większości aplikantów złożenie odcisków palców jest obowiązkowe. Zaproszenie na pobranie odcisków palców zostanie wysłane do Państwa pocztą w niedługim czasie po otrzymaniu przez urząd imigracyjny Waszego podania. W zaproszeniu będzie podana dokładna data oraz adres, pod który należy się stawić.

Co należy zrobić jeżeli nie mogę stawić się na interview w wyznaczonym terminie?

Stawienie się na interview w wyznaczonym terminie jest obowiązkowe. W przypadku niemożliwości stawienia się w danym dniu, należy niezwłocznie powiadomić urząd imigracyjny na piśmie i poprosić o przełożenie daty interview. Przełożenie daty może opóźnić proces o kilka miesięcy. Niestawienie się na interview bez powiadomienia urzędu imigracyjnego powoduje administracyjne zamknięcie sprawy.

Czy mogę zmienić nazwisko przy okazji uzyskania obywatelstwa?

Urząd imigracyjny nie ma uprawnień do dokonania prawnej zmiany nazwiska aplikanta. Urząd imigracyjny może jedynie zatwierdzić zmianę nazwiska dokonaną wcześniej zgodnie z prawem (na przykład przez małżeństwo, rozwód lub orzeczenie sądowe). W przypadkach gdy zaprzysiężenie na obywatelstwo odbywa się w sądzie, aplikant może wystąpić do sądu o zmianę nazwiska podczas ceremonii zaprzysiężenia.

Co mogę zrobić w przypadku otrzymania odmowy nadania mi obywatelstwa?

W przypadku otrzymania decyzji odmownej, aplikant może odwołać się od tej decyzji w terminie i w sposób opisany w decyzji. Wraz z decyzją odmowną, otrzymają Państwo formularz, który należy wypełnić i wraz opłatą za apelację odesłać do urzędu imigracyjnego w terminie 30 dni od daty otrzymania decyzji.

Kiedy po interview następuje zaprzysiężenie?

Ceremonia zaprzysiężenia wyznaczana jest wkrótce po interview, zwykle w ciągu kilku dni lub kilku tygodni w zależności od liczby miejsc w danej placówce, czasem nawet w tym samym dniu. Po ceremoni zaprzysiężenia otrzymają Państwo Certyfikat Naturalizacji. Jest to dokument potwierdzający uzyskanie statusu obywatela Stanów Zjednoczonych.

Informacje o autorce artykułu:

Agnieszka Piasecka, Esq.

Agnieszka Piasecka jest polskim adwokatem w Clearwater na Florydzie. Agnieszka urodziła się i wychowała w Polsce i uzyskała swój pierwszy dyplom prawa z wyróżnieniem na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Na Florydzie Agnieszka uzyskała doktorat prawa z wyróżnieniem na Stetson Uniwersity College of Law. Agnieszka mówi biegle po polsku i oferuje bezpłatną pierwszą konsultację prawną. Adres biura: 13575 58th Str. N., Ste. 210, Clearwater, FL 33760, telefon: 727-538-4171

http://www.polishattorneyclearwater.com